این سرویس به منظور کمک به هموطنان گرامی برای مصون ماندن از کلاهبرداری های مرتبط با جعل درگاه های بانکی و فیشینگ ایجاد شده است ♥
این روش کلاهبرداری، یکی از انواع فیشینگ است که به نام فیشینگ صوتی یا تلفنی شناخته می شود. تشخیص و شناسایی فیشینگ تلفنی، یکی از سخت ترین کار هاست و نیاز به آگاهی و هوشیاری بیشتری دارد. زیرا در آن از فناوری هیچ استفاده ای نمی شود – شما نمی توانید حرف هایی که پشت تلفن گفته شده است را تایید یا بررسی کنید!
گرفتار شدن در دام یک کلاهبرداری فیشینگ حتما نیاز به اتصال شما به اینترنت ندارد. فردی به صورت تلفنی با شما تماس می گیرد و با دادن اطلاعات خاص و جذاب اقدام به دریافت اطلاعات مورد نیاز خود از شما می کند.
Vishing یا “ویشینگ” به فیشینگ انجام شده از طریق تماس تلفنی گفته می شود. از آنجا که از صدا و صوت برای این نوع کلاهبرداری استفاده می شود، در زبان انگلیسی به آن “ویشینگ” می گویند. این کلمه اینگونه ایجاد شده است:
Voice + Phishing = Vishing
اصولاً در روشهای مهندسی اجتماعی، ایجاد جذابیت و در مرحله بعد ایجاد اعتماد کاذب باعث میشود تمایلات درونی افراد ازجمله کنجکاوی و یا طمع ورزی آنان تحریک و اطلاعات مهم و حساسی مانند اطلاعات کارتهای بانکی، شناسههای رمز عبور و یا اطلاعات حریم خصوصی را از طریق تلفن در اختیار کلاهبردار قرار داده و مورد سوءاستفاده قرار گیرند. البته در برخی موارد نیز، تماس تلفنی آغازگر یک فریب دیگر و عملیات های فیشینگ دیگر است.
به طور مثال، با تماس تلفنی و جلب اعتماد شما، شما را به مکان دیگری ( مثلا پشت دستگاه خودپرداز )، هدایت می کنند تا عملیات کلاهبرداری خود را پیش ببرند.
به این طریق، با کشاندن افراد به پای دستگاه عابر بانک به روشهای مختلف (زدن کد، انتخاب زبان انگلیسی و ..) اقدام به کلاهبرداری از آنها می نمایند.
در ادامه ی این مطلب با انوع روش هایی که فیشرها اقدام به استفاده از فیشینگ تلفنی می کنند می پردازیم.
در این روش فرد کلاهبردار خود را به عنوان کارمند یا نماینده بانک شما معرفی می کند و با تماس از شما می خواهد که به دلیلی اطلاعات شخصی خود، اطلاعات حساب یا کارت خود را به او اطلاع دهید. در این حقه، فرد کلاهبردار از انواع روش ها برای اقناع شما استفاده خواهد کرد. به طور مثال:
توجه: بانک هیچ گاه از شما در پشت تلفن، رمز کارت یا حسابتان را نمی پرسد.
در این روش نیز مانند روش قبلی، کلاهبردار با انواع ترفندها سعی در فریب شما دارد. به نحوی که بالاخره اطلاعات مورد نیاز خود را از شما بگیرد. حتما توجه داشته باشید که تا زمانی که از صحت اعتبار فرد تماس گیرنده و شرکت مطمئن نشدید، هیچ گونه اطلاعاتی به فرد مذکور ندهید. حتی اگر آن اطلاعات به نظر شما بی اهمیت جلوه کند.
یکی از رایج ترین روش های فیشینگ تلفنی در ایران این روش است. به طوری که کلاهبردار، با تماس با شما و ادعای برنده شدن در قرعه کشی، مسابقه و دیگر رویدادهای اینچنینی شما را فریب داده و همان لحظه یا به روش دیگری اقدام به سرقت اطلاعات شما می کند. به نحوی که با ترفند های زبانی و ایجاد جذابیت کاذب و قرار دادن شما در حالت استرس و عجله و همچنین سو استفاده از کمبود اطلاعات شما در زمینه های انتقال وجه و …، هدف خود را نهایی می کند.
به طور مثال با فردی تماس گرفته شده است و به وى گفته شده که هم اکنون روى موج رادیو جوان هستید و برنده خوش شانس ما بودهاید و از وى مىخواهند پیامى را براى جوانان قرائت کند و در ادامه از وى مىخواهد یک تراکنش از حساب خود را براى عوامل رادیو ارسال کند.
مواردی مثل موارد زیر را در این نوع کلاهبرداری جدی بگیرید:
در یک مسابقه یا قرعه کشی واقعی رمز حساب شما خواسته نمی شود و از شما نخواهند خواست به پشت دستگاه خودپرداز بروید.
شگرد دیگر کلاهبردان به این صورت است که ادعا می کنند ثروت زیادی وجود دارد و شماره شما را به صورت اتفاقی ( استخاره و …. )، پیدا کرده اند و با شما تماس گرفته اند. در این حالت به ظاهر از شما کمک می خواهند تا بتوانند ثروت مذکور را بدست آورده و مقدار زیادی ثروت نیز به شما برسد.
در این نوع از فیشینگ، به طور مثال فردی خود را یک فرد بیسواد معرفی می کند که مقدار زیادی گنج پیدا گرده و حالا با کمک شما می خواهد آن را نقد کند. در این حالت از شما مبلغی را طلب میکند و وعده می دهد که ده ها برابر این مبلغ پس از فروش گنج نصیبتان خواهد شد.
و یا در حالت دیگری با شما تماس می گیرند و اعلام می کنند که به کسی ارثی رسیده و وارثی ندارد و تنها شما ویژگی های وارث را دارید. سپس با بالا بردن جذابیت برای شما و ساخت داستانهایی که برای شما باور پذیر است، شما را مجاب می کند که حقیقت را می گوید. بعد از مدتی برای کارهای اداری و … از شما مقداری پول طلب می کند که به نسبت بلف ارث چیزی به نظر نمی رسد. در حالی که کل داستان یک کلاهبرداری بیش نیست.
در انتها یک مورد فیشینگ خارج از کشور را برای شما تعریف می کنیم:
در یک کلاهبرداری که توسط BBC گزارش شده بود، در آن اما واتسون – بازیگر – با یک هشدار بانکی جعلی (فیشینگ) فریب داده شده بود. اما واتسون از بانك خود تماسی دریافت کرد که نقل و انتقالات غیرمعمول از حساب وی در حال انجام بود. برای محافظت از دارایی وی، به او پیشنهاد شد تا تمامی پول های خود را به حساب جدیدی منتقل کند. «آنها بسیار حرفه ای بودند، آن ها من را می شناختند و با نام خویش مرا خطاب قرار دادند به همین دلیل به آن ها مشکوک نشدم. همچنین، از شماره ای که به بانک برای ارتباط داده بودم با من تماس گرفته بودند.» اما واتسون 100000 پوند به حسابی که گفته بودند واریز کرده بود، در نهایت، تنها اندکی از این مبلغ ردیابی شد و به حساب وی بازگشت.
فیشینگ یاب سرویسی جهت افزایش آگاهی کاربران در مورد امنیت اطلاعات و کمک در جهت کاهش ضرر و زیان های ناشی از نفوذ و سرقت اطلاعات می باشد.